LUXEMBURG--(BUSINESS WIRE)--ispace EUROPE S.A. (ispace-EUROPE), de dochteronderneming van ispace, inc., gevestigd in Luxemburg, en ASI (Agenzia Spaziale Italiana) maakten vandaag bekend dat de twee organisaties een payload services-akkoord hebben ondertekend om een Retroreflector Array (LaRA2) te transporteren, waarmee nauwkeurige positiemetingen op de maan kunnen worden uitgevoerd via laser ranging-experimenten.
Het akkoord markeert het eerste allesomvattende contract tussen ispace-EUROPE en ASI, waarin beide organisaties samen aan de ontwikkeling van projecten op de maan willen werken.
LaRA2 is een klein, robuust, licht instrument gebouwd om zonder enige vermogenbron te werken en om lange tijd aan de harde omstandigheden op het maanoppervlak te weerstaan. Het heeft een specifieke reeks retroreflectoren (corner cube-prisma's) die ontworpen zijn om laserstralen rechtstreeks naar hun bron te weerkaatsen, ongeacht de invalshoek van deze stralen. Het zelfde instrument is geïnstalleerd op de Perseverance rover van de NASA, die momenteel Mars verkent.
“Deze samenwerking met de Agenzia Spaziale Italiana is een geweldig voorbeeld van hoe commerciële bedrijven stimulansen zijn voor maanwetenschap geleid door ruimtevaartagentschappen. De toevoeging van LaRA2 aan de bestaande retroreflectoren die op de maan aanwezig zijn, zal nieuwe mogelijkheden ontsluiten om het oppervlak ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek in kaart te brengen en helpen om de navigatiecapaciteiten te verfijnen voor toekomstige missies,” aldus Julien Lamamy, CEO van ispace-EUROPE.
De technologie zal in de APEX 1.0 maanlander geïntegreerd worden als onderdeel van ispace technologies U.S. (ispace-U.S.) Mission 3, die momenteel gepland is om in 2026 te landen in het Schrödinger Basin (achterkant van de maan, Zuidpool). Na de touch-down zal ASI laser ranging-observaties van LaRA2 op lange termijn activeren voor ruimtetuigen in omloop rond de maan.
Door de LaRA2-metingen te koppelen met metingen van andere retroreflectoren die eerder aan de achterkant van de maan werden opgesteld tijdens Apollo-missies en andere missies, verwachten ASI-wetenschappers dat zij waardevolle gegevens zullen verzamelen die hen zullen helpen om de maan in kaart te brengen en navigatie en positionering op het maanoppervlak te verbeteren.
ispace benut haar wereldwijde aanwezigheid via haar drie business-units in Japan, de V.S. en Luxemburg voor de simultane ontwikkeling van komende missies. Mission 2, met de RESILIENCE maanlander en TENACIOUS micro-rover, wordt door ispace Japan geleid en is nu gepland voor lancering, die ten vroegste halverwege januari 2025 zal plaatsvinden. Mission 3, voor het debuut van de APEX 1.0 maanlander, wordt door ispace-U.S. geleid en wordt naar verwachting in 2026 gelanceerd. Mission 6, die gebruik zal maken van de Series 3 lander, wordt momenteel in Japan ontwikkeld en is gepland om tegen 2027 gelanceerd te worden.
Over ispace, inc. (https://ispace-inc.com)
ispace, een internationaal bedrijf dat streeft naar verkenning van de maan, met als visie: “Expand our planet. Expand our future.”, is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van maanlanders en rovers. Het streefdoel van ispace is om de levenssfeer van het menselijke leven naar de ruimte uit te breiden en een duurzame wereld te creëren door goedkope transportservices met hoge frequentie naar de maan aan te bieden. Het bedrijf heeft bedrijfsentiteiten in Japan, Luxemburg en de Verenigde Staten, met ongeveer 300 werknemers over de hele wereld. ispace benut haar wereldwijde aanwezigheid via haar drie business-units in Japan, de V.S. en Luxemburg voor de simultane ontwikkeling van Mission 2, momenteel gepland voor lancering, die ten vroegste halverwege januari 2025 zal plaatsvinden, geleid door haar Japanse entiteit, Mission 3, momenteel gepland om in 2026 gelanceerd te worden en geleid door haar V.S. entiteit, en Mission 6, die gebruik zal maken van de Series 3 lander, gepland om tegen 2027 gelanceerd te worden. Voor meer informatie gaat u naar: www.ispace-inc.com en volg ons op X: @ispace_inc.
Over ASI (ASI | Agenzia Spaziale Italiana)
ASI, het Italiaanse ruimtevaartagentschap, werd in 1988 als een nationale autoriteit opgericht met als opdracht het Italiaanse ruimtevaartbeleid conform met de richtlijnen van de overheid tot stand te brengen en te bekrachtigen. Het agentschap heeft zich geprofileerd als een van de belangrijkste spelers ter wereld op gebied van ruimtewetenschap, satelliettechnologie en de ontwikkeling van voertuigen om de kosmos te verkennen. Op vandaag is ASI een leider op Europees en internationaal niveau. Het werkt nauw met NASA samen en heeft de voorbije jaren aan vele, bijzonder interessante wetenschappelijke missies deelgenomen. Een van die projecten was de bouw en exploitatie van he Internationale Ruimtestation, dat momenteel de thuisbasis is van verschillende Italiaanse astronauten. Dankzij ASI staat Italië op de voorgrond van dit voorbeeldig menselijk streven.
Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.