Abú Zabí se připravuje na 2. sezónu Ligy pro autonomní automobilové závody (Autonomous Racing League – A2RL): Vrací se s novými týmy, vylepšeným modelem autonomní superformule a výherním fondem ve výši 2,25 milionu USD.

• 2. sezóna A2RL potvrdila závodní den 26. dubna 2025 na ikonickém okruhu Yas Marina v Abú Zabí.
  • Rozšiřuje se globální působnost o nové týmy z USA, Francie, Japonska a Spojených arabských emirátů
  • Umělá inteligence se dostává do popředí, protože programátoři a inženýři se předhánějí v posouvání hranic autonomních technologií

Loading media player...

A2RL Season 2 Race Day confirmed for 26 April 2025, at Abu Dhabi’s iconic Yas Marina Circuit (Video: AETOSWire)

DUBAJ, Spojené arabské emiráty--()--ASPIRE, odnož Rady pro pokročilý technologický výzkum (ATRC) v Abú Zabí pro urychlení inovací, oficiálně zahájila 2. sezónu Ligy pro autonomní automobilové závody v Abu Zabí (A2RL), s potvrzeným dnem závodu stanoveným na 26. dubna 2025, na okruhu Yas Marina. A2RL se vrací a přitahuje ještě širší globální záběr díky přidání čtyř nových mezinárodních týmů a odhalení modernizované, na platformě Dallara postavené superformule „Super Formula Emirates Autonomous Vehicle“ (EAV24), která má posunout hranice umělé inteligence v motoristickém sportu. Soutěžící budou závodit o podíl z působivého výherního fondu ve výši 2,25 milionu USD.

Po úspěšném zahajovacím závodě v dubnu 2024, kterého se zúčastnily týmy z USA, Německa, Švýcarska, Maďarska, Itálie, Singapuru, Číny a Spojených arabských emirátů, rozšiřuje A2RL svou globální soupisku o čtyři nové týmy: AiPEX Racing z USA, Aladin Innovation z Francie, SEVRUS Japan (TGM Grand Prix) z Japonska a tým z Technologického inovačního institutu (TII) ze Spojených arabských emirátů. Tito noví účastníci se připojí k původním týmům z 1. sezóny a v listopadu projdou náročnou simulační fází, kde budou čelit podmínkám na trati, aby se dokončila kompletní sestava týmů. Formát závodu pro nadcházející sezónu bude odhalen po simulační soutěži.

V simulační fázi týmy prokáží schopnost ovládat své závodní vozy v náročných podmínkách, jako jsou poruchy GPS, poruchy senzorů a setkání s kvalitními závorami, a předvedou tak své předjížděcí schopnosti. Týmy musí také předvést strategie zahřívání pneumatik a brzd, provádět horká kola a dokonce závodit proti virtuálním soupeřům. Do finálové soutěže se kvalifikují pouze ti, kteří splní tyto vysoké standardy.

Závod slibuje, že se v něm představí nejchytřejší světoví inženýři a programátoři, přičemž tyto týmy využijí sílu umělé inteligence (AI) ke kódování autonomních závodních vozů. Liga se vyvíjí v celosvětový sport založený na umělé inteligenci, kde se do popředí dostává kombinace inovací a vysokorychlostní soutěže.

J. E. Faisal Al Bannai, poradce prezidenta SAE a generální tajemník Rady pro výzkum pokročilých technologií, zdůraznil celosvětový dopad A2RL a prohlásil: „A2RL je víc než jen závod; je to zásadní platforma pro prezentaci síly řešení založených na umělé inteligenci a jejich potenciálu transformovat celá průmyslová odvětví. Tím, že posouváme hranice možností autonomních technologií, urychlujeme inovace napříč odvětvími a stavíme Spojené arabské emiráty do pozice lídra v celosvětovém prostředí umělé inteligence.“

Stephane Timpano, generální ředitel společnosti ASPIRE, dodal: „Druhá sezóna A2RL bude ještě více vzrušující a nové týmy budou posouvat hranice integrace umělé inteligence v motoristickém sportu. Náš modernizovaný závodní vůz, navržený s autonomními technologiemi nové generace, bude pro týmy výzvou, aby posunuly své kódování a inženýrství do nových výšin. Tato liga je víc než jen soutěž - je to pohled do budoucnosti sportu řízeného umělou inteligencí.“

Na veletrhu GITEX Global, což je přední technologické akce v Dubaji, si účastníci mohli poprvé prohlédnout vylepšený model EAV24, což je autonomní závodní vůz nové generace společnosti A2RL. Tento model, jehož panely karoserie jsou vyrobeny z udržitelných biokompozitních materiálů, se vyznačuje elegantním designem inspirovaným digitálními algoritmy a datovými vzory řízenými umělou inteligencí, což podtrhuje hlavní zaměření akce na inovace v oblasti umělé inteligence. EAV24 bude středobodem soutěže, v níž budou týmy bojovat o vývoj systémů umělé inteligence, které dokáží přechytračit a překonat své soupeře na trati.

První ročník ligy zaznamenal pozoruhodnou návštěvnost, když závod na okruhu Yas Marina sledovalo živě více než 10 000 diváků a více než 1 milion diváků po celém světě streamovalo závod on-line. Druhá sezóna si klade za cíl navázat na tento úspěch a upevnit pozici A2RL jako průkopnické síly v motoristickém sportu i v rozvoji umělé inteligence.

Poslání A2RL přesahuje rámec závodů – jde o urychlení vývoje autonomních systémů na různých platformách a budování důvěry veřejnosti v bezpečnost a spolehlivost této nově vznikající technologie. Kromě automobilových závodů liga zahrnuje i další špičkové soutěže, jako jsou závody autonomních dronů a autonomních bugin, které umožňují testování a zdokonalování technologií v různých prostředích. Soutěž nabízí výrobcům originálního vybavení (Original Equipment Manufacturers – OEM) a automobilkám bezrizikové prostředí pro zkoumání a vývoj autonomních inovací, což podporuje pokrok, který jednoho dne ovlivní širší odvětví mobility.

Exkluzivní náhled na soutěž EAV24 a další informace o budoucnosti závodů řízených umělou inteligencí najdete ve stánku ATRC v hale 17-B10 na veletrhu GITEX Global.

Zdroj. AETOSWire

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Dalia Awdi
+971501945368