GoldenPeaks Capital uzyskuje finansowanie z funduszy zarządzanych przez AB CarVal

Warszawa--()--GoldenPeaks Capital oraz AB CarVal, uznany globalny fundusz kredytowy i część działu AllianceBernstein’s Private Alternatives business, podpisały niestandardową umowę dotyczącą podporządkowanej linii finansowania (junior financing).

GoldenPeaks Capital, jeden z najszybciej rozwijających się niezależnych producentów energii w Europie Wschodniej, wykorzysta środki na finansowanie dalszego nabywania oraz budowy gotowych do realizacji instalacji solarnych i fotowoltaicznych w Polsce.

Elastyczna linia kredytowa HoldCo umożliwia GoldenPeaks Capital przyspieszenie rozbudowy portfela poprzez zaspokojenie potrzeb finansowych na zakup projektów oraz sfinansowanie kapitału własnego na ich budowę, zanim pozyska dług senioralny na finansowanie projektu.

W wyniku tej inwestycji udało się zrealizować zakup kilku projektów fotowoltaicznych w całej Polsce, których łączna moc przekracza 220 MW.

Wyżej wspomniane finansowanie stanowi kluczowy element planu GoldenPeaks Capital, zakładającego coroczną budowę ponad 1 GW mocy słonecznej w Polsce.

Daniel Tain, Prezes GoldenPeaks Capital, mówi: „Ta transakcja stanowi kolejny ważny kamień milowy w naszym dążeniu do dalszego przyspieszenia drogi Polski ku dekarbonizacji.”

Jonathan Hunt, Dyrektor Zarządzający AB CarVal, dodaje: „ Cieszymy się, że możemy współpracować z GoldenPeaks Capital, wspierając globalną transformację energetyczną poprzez nasze elastyczne rozwiązania finansowe.”

O AB CarVal

AB CarVal to uznany globalny zarządca inwestycji będący częścią działu Private Alternatives w ramach AllianceBernstein. Od 1987 roku zespół AB CarVal skutecznie porusza się w zmieniających się cyklach rynku kredytowego, inwestując opportunistycznie 149 miliardów dolarów w 5 765 transakcjach w 82 krajach. Obecnie AB CarVal zarządza aktywami o wartości około 16 miliardów dolarów* w zakresie papierów wartościowych korporacyjnych, portfeli kredytowych, kredytów strukturyzowanych oraz aktywów materialnych. AB CarVal zainwestował ponad 5,5 miliarda dolarów amerykańskich w inwestycje związane z transformacją energetyczną. Więcej informacji można znaleźć na stronie abcarval.com.

*Aktywa w zarządzaniu dzielą się na aktywa generujące opłaty oraz aktywa kwalifikujące się do opłat. Do aktywów generujących opłaty zalicza się te, które obecnie mogą przynosić opłaty za zarządzanie. Aktywa kwalifikujące się do opłat obejmują kapitał, który został przydzielony funduszowi AB CarVal, ale który obecnie nie został jeszcze wykorzystany ani nie może zostać wycofany. Podana liczba wyklucza aktywa zarządzane przez AB CarVal, które nie generują opłat za zarządzanie z powodu dojrzałości funduszu, ale obejmuje kwoty, które nie generują opłat za zarządzanie wyłącznie z powodu decyzji AB CarVal o ich niepobieraniu.

O GoldenPeaks Capital

GoldenPeaks Capital to firma specjalizująca się w budowie i eksploatacji systemów słonecznych oraz jedna z największych właścicieli systemów fotowoltaicznych w Polsce i na Węgrzech, z ponad 15-letnim doświadczeniem w strukturze projektów energetycznych na całym świecie. GoldenPeaks Capital planuje dalej zwiększać tempo kształtowania branży odnawialnych źródeł energii w Europie Wschodniej poprzez bezproblemową integrację wszystkich sektorów GPC, takich jak produkcja, rozwój projektów i inżynieria, finansowanie i strukturyzacja, zarządzanie łańcuchem dostaw, budowa i uruchamianie, operacje aktywów oraz sprzedaż komercyjna i energetyczna. Ta integracja zapewnia cenne dostosowanie metodologii, etyki i celów.

Wyłączenie odpowiedzialności GoldenPeaks Capital:

Niniejsze oświadczenie prasowe zostało przygotowane przez GoldenPeaks Capital, a wyrażone w nim opinie są jego opiniami na dzień sporządzenia i mogą ulec zmianie. Wiadomości te zostały opracowane wyłącznie w celach informacyjnych. Jakiekolwiek odniesienia do wyników przeszłych nie stanowią wskaźnika przyszłych rezultatów. Wszelkie oświadczenia dotyczące przyszłości opierają się na aktualnych oczekiwaniach i prognozach GoldenPeaks Capital dotyczących jej działalności, operacji oraz innych związanych z nimi czynników. Rzeczywiste wyniki mogą różnić się istotnie od tych zawartych w prognozach przyszłości w wyniku wielu czynników. Informacje i analizy zawarte w niniejszej publikacji zostały zgromadzone lub opracowane na podstawie źródeł uznawanych za wiarygodne, jednak GoldenPeaks Capital nie gwarantuje ich dokładności ani kompletności i nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek straty wynikłe z ich wykorzystania.

Kontakt dla mediów:
GoldenPeaks Capital