Xsolla prezentuje nagradzane rozwiązanie po stronie zaplecza serwerowego, zapewniające obsługę rozgrywek międzyplatformowych dla konsoli nowej generacji

Optymalizacja efektywności opracowywania gier: dostosowane rozwiązania dla bezproblemowej integracji w największych platformach gier

LOS ANGELES--()--Xsolla, globalna firma prowadząca działalność w obszarze handlu grami wideo, ma przyjemność poinformować o wprowadzeniu Xsolla Backend, nowatorskiego rozwiązania zaprojektowanego jako pomoc dla wszystkich twórców gier, zwłaszcza niezależnych programistów i zespołów średnich rozmiarów, pracujących w różnych platformach gier. Xsolla Backend zwiększa dostępność gier, umożliwiając ich twórcom zjednoczenie odbiorców ze wszystkich platform: komputerów stacjonarnych, konsoli, urządzeń mobilnych oraz przeglądarek internetowych. Stanowi to rozwiązanie często spotykanego problemu fragmentacji i zapewnia twórcom oszczędności przy jednoczesnym umożliwieniu większego zaangażowania wraz z rozwojem działalności w zakresie opracowywania gier.

Xsolla Backend oferuje twórcom skalowalne i przystępne cenowo rozwiązanie, które zwiększa funkcjonalność gry i sprzyja zaangażowaniu graczy prowadzących rozgrywki na wszystkich platformach technologicznych. Obejmuje to między innymi uproszczenie zarządzania kontami, efektywne kojarzenie użytkowników, dynamiczne systemy misji oraz solidne funkcje międzyplatformowej gry i rozgrywek między wieloma graczami. Funkcje te zapewniają graczom bardziej połączone i kompleksowe doświadczenie, umożliwiając twórcom gier koncentrację na aspektach programistycznych przy ograniczeniu złożoności technicznej. Pionowa integracja rozwiązania umożliwia międzyplatformowe rozgrywki i płatności dzięki płynnej integracji z rozwiązaniami handlowymi Xsolla w zakresie gier.

– Dzięki Xsolla Backend upowszechniamy technologię po stronie zaplecza, zapewniając twórcom gier wszystkich rozmiarów dostęp do zaawansowanych narzędzi niezbędnych do opracowywania angażujących doświadczeń z gier – powiedział Jean-Philippe Steinmetz, kierownik ds. Xsolla Backend.

W następstwie strategicznego przejęcia nagradzanej technologii AcceleratXR w 2023 r. rozwiązanie Xsolla Backend zostało opracowane w celu wyjścia naprzeciw większości potrzeb w zakresie administrowania grami od samego początku ich powstania, zapewniając przy tym twórcom elastyczność pod względem niezbędnych personalizacji. Platforma funkcjonuje w modelu braku opłaty wstępnej i wymaga uiszczenia jedynie 5% tantiemy, w tym z tytułu hostingu zaplecza serwerowego, dzięki czemu jest przystępna cenowo i może przynieść korzyści twórcom gier niezależnie od rozmiarów prowadzonej przez nich działalności.

Przy wsparciu ponad 30 aktywnych partnerów i realizacji ponad dziesięciu projektów na chwilę obecną Xsolla Backend to prawdziwa rewolucja w branży. Twórcy zainteresowani bezpośrednim poznaniem rozwiązania Xsolla Backend będą mogli przetestować platformę podczas targów Gamescom, które odbędą się w sierpniu w Kolonii.

– Nasz model biznesowy i solidna konstrukcja platformy umożliwiają dostosowanie naszego sukcesu do sukcesu naszych partnerów. Xsolla Backend to więcej niż tylko technologia; to partnerstwo, które rozwija się wraz z twórcami, wspierane nieustannymi udoskonaleniami i planem działania pełnym istotnych aktualizacji – podkreśla David Stelzer, prezes Xsolla.

W kolejnych miesiącach tego roku Xsolla Backend wprowadzi nowe zestawy narzędzi dla programistów takich platform jak Microsoft Xbox i Sony PlayStation, zwiększając wsparcie oferowane w zakresie głównych systemów gamingowych. Ekspansji towarzyszyć będą portal samoobsługowy, narzędzie wdrożeniowe przeznaczone dla mediów społecznościowych oraz aktualizacje dla konsoli administracyjnej w celu zwiększenia efektywności zarządzania grami. Twórcy zyskają również możliwość integracji systemów płatniczych Xsolla, z których wszystkie spełniają wymogi przepisów branżowych i zapewniają wysoki standard zgodności z przepisami, z którego słynie Xsolla. Dodatkowe aktualizacje dostarczą system spotkań ze znajomymi, artykuły kolekcjonerskie w ramach gier, systemy turniejów, skrzynki i czat głosowy dla wielu graczy, co jeszcze bardziej wzbogaci doświadczenia z rozgrywek przy jednoczesnym zapewnieniu zgodności z wszelkimi wymogami.

Więcej informacji na temat Xsolla Backend lub możliwość rejestracji na stronie xsolla.pro/xbe i Discord: xsolla.pro/xbe-discord

Xsolla

Xsolla to globalna firma zajmująca się handlem grami wideo, posiadająca solidny i wydajny zestaw narzędzi i usług zaprojektowanych specjalnie dla branży gier wideo. Od założenia w 2005 roku Xsolla pomogła tysiącom twórców i wydawców gier różnej wielkości finansować, promować, uruchamiać i zarabiać na swoich grach na całym świecie i na wielu platformach. Misją Xsolla, innowacyjnego lidera handlu grami, jest rozwiązywanie nieodłącznych problemów związanych z globalną dystrybucją, marketingiem i monetyzacją, aby pomóc naszym partnerom dotrzeć do większej liczby obszarów geograficznych, generować większe przychody i tworzyć relacje z graczami na całym świecie. Firma posiada siedzibę główną i jest zarejestrowana w Los Angeles (Kalifornia) oraz posiada biura w Montrealu, Londynie, Berlinie, Pekinie, Kantonie, Seulu, Tokio, Kuala Lumpur, Raleigh i innych miastach na całym świecie. Xsolla obsługuje główne tytuły gier, takie jak Valve, Take-Two, KRAFTON, Nexters, NetEase, Playstudios, Playrix, miHoYo i inne.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: xsolla.com

Derrick Stembridge
Globalny dyrektor ds. Public Relations, Xsolla