Cineworld Group przedstawia zespół kierowniczy z szeregiem nowych nazwisk, w tym prezesa Cineworld International

LONDYN--()--Cineworld Group, reprezentująca drugą co do wielkości sieć multipleksów na świecie, ogłosiła dzisiaj skompletowanie pełnego składu zespołu kierowniczego w następstwie mianowania Eduardo Acuny na stanowisko dyrektora generalnego oraz Erica Fossa jako prezesa zarządu w 2023 r. Do zespołu Cineworld Group pod przewodnictwem Acuny dołączają Thomas Song w charakterze dyrektora finansowego, Ben Hill w charakterze dyrektora ds. zasobów ludzkich, John Henrich w charakterze głównego radcy prawnego, John Curry w charakterze wiceprezesa wyższego szczebla do spraw handlowych w Regal oraz Javier Sotomayor w charakterze prezesa Cineworld International.

– Ogromnie cieszymy się, że Tom, Ben, John, Javier i John dołączyli do naszego zespołu kierowniczego – powiedział Eduardo Acuna, dyrektor generalny Cineworld Group. – Bogactwo ich wiedzy branżowej, umiejętności przywódczych i zdolności komunikacyjnych pozwoli nam kierować najlepszym zespołem w przemyśle kinowym, napędzając pomyślny rozwój Cineworld Group na całym świecie.

Sotomayor może się poszczycić ponad 25-letnim doświadczeniem w przedsiębiorstwach typu start-up, marketingu, rozwoju działalności gospodarczej, łańcuchach dostaw i planowaniu strategicznym w takich branżach jak sprzedaż detaliczna, rozrywka oraz usługi finansowe. Pracował w Ameryce Łacińskiej, USA, Azji i na Bliskim Wschodzie. W ciągu ostatnich 20 lat zajmował wiele stanowisk kierowniczych w Cinépolis w obszarach marketingu, strategii, łańcuchów dostaw i rozwoju działalności gospodarczej. W ramach nowo objętego stanowiska Sotomayor pokieruje pracą międzynarodowych zespołów spoza USA, w tym z Irlandii, Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Bułgarii, Rumunii i Izraela, a także działalnością Cineworld i Picturehouse w Wielkiej Brytanii.

Song posiada ponad 25 lat doświadczenia w dziedzinie finansów przedsiębiorstwa, rozwoju i relacji inwestorskich. Ostatnio sprawował funkcję dyrektora finansowego w Aimbridge Hospitality.

Na przestrzeni ostatnich 20 lat Hill zajmował różne stanowiska w większości oddziałów firmy znanej obecnie jako Warner Bros. Discovery, w tym w Warner Bros. Motion Pictures, Warner Bros. Television, HBO oraz CNN.

Henrich zajmował ostatnio stanowiska wiceprezesa wyższego szczebla, głównego radcy prawnego i sekretarza w Sally Beauty Holdings, Inc, stojąc na czele zespołów do spraw audytu, kwestii regulacyjnych, bezpieczeństwa informacji oraz strategii przedsiębiorstwa.

Curry może się poszczycić ponad 32-letnim doświadczeniem w firmie Regal. Ostatnio sprawował funkcję wiceprezesa wyższego szczebla ds. usług gastronomicznych i odpowiadał za opracowanie inicjatyw strategicznych, innowacji i partnerstw mających na celu rozwój segmentu gastronomicznego firmy.

Informacje o Cineworld Group

Cineworld Group obsługuje jedną z największych i najbardziej zróżnicowanych pod względem położenia geograficznego sieci multipleksów na świecie. Pod szyldami marek Regal, Cineworld, Picturehouse, Planet i Cinema City grupa reprezentuje drugą co do wielkości sieć multipleksów pod względem liczby ekranów kinowych i posiada obiekty w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Izraelu, Polsce, Czechach, na Słowacji i Węgrzech, w Bułgarii oraz Rumunii.

Kontakt dla mediów:
cineworld@hkstrategies.com