A szaúdi Sports for All Federation által szervezett 2024. évi Rijád Maratonon több mint húszezren vettek részt

Loading media player...

Riyadh Marathon 2024 starting gun (Video: AETOSWire)

RIJÁD, Szaúd-Arábia--()--Az idén harmadik alkalommal, február 10-én megrendezett Rijád Maratonon 125 országból több mint húszezren vettek részt; ez több mint 33%-kal haladja meg a 2023. évi maratonon futók létszámát (15 000). Az idei rendezvényen rekordszámban vettek részt szaúdi állampolgárok: a futók 60%-át ők tették ki.

A start- és a célvonalat, valamint a Maraton Falut most először a Kingdom Arena és a Boulevard World mellett alakították ki. Innen indultak a versenyzők, akik kortól és edzettségtől függetlenül négy versenyszámban vehettek részt: maraton (42, 2 km), félmaraton (21,1 km), 10 kilométeres és 4 kilométeres családi futás. A négy távon összesen több mint 20 000 futó indult, akik között jelentősen megnőtt a nők aránya: a számuk meghaladta a 7200-at. A résztvevők 64%-a volt férfi, 36%-uk nő.

Az első három helyen végzett férfi elit maratonista a kenyai Kigen Wilfred Kirwa, az etiópiai Tilahun Abe Gashahun és a marokkói El Ghouz Anouar voltak, akik 30 000, 20 000 és 10 000 dolláros pénznyereményben részesültek. A női elit maratonisták közül az Etiópiából érkező Badane Bedatu Hirpa, Desta Nigist Muluneh, és Jebesa Zenebu Fikadu volt az első három befutó, akik ugyanilyen összegű nyereményben részesültek. A félmaratonon az első helyért 5000 dollár járt.

A szaúdi Sports for All szövetség (SFA) elnöke, Khaled bin Alwaleed bin Talal Al Saud szaúdi herceg a következőket nyilatkozta: "A Saudi Vision 2030 kezdeményezés küldetésével összhangban az ehhez hasonló rendezvények elősegítik a lakosság egészségesebbé és boldogabbá tételét. Az egyre több külföldi résztvevőt vonzó események megerősítik azt a képet, hogy Szaúd-Arábia sportszerető nemzet."

"Figyelemre méltó, hogy a résztvevők 36%-a nő, és ez megerősíti arra irányuló erőfeszítéseinket, hogy a sportok révén is megerősítsük a nők szerepét, és elősegíti a Saudi Vision 2030 kezdeményezés ambiciózus céljainak megvalósítását. Ennek a mérföldkőnek az elérése egy jobb, egészségesebb jövőt vetít előre." nyilatkozta Shaima Saleh Al-Husseini, az SFA ügyvezető igazgatója.

Az SFA által a Sportminisztériummal, a Szaúd-Arábiai Olimpiai és Paralimpiai Bizottsággal, valamint a Szaúd-Arábiai Atlétikai Szövetséggel együttműködésben szervezett rendezvényt többek között a Saudi Awwal Bank, valamint a ROSHN, a PepsiCo, az ASICS, a Twauniya, a Genesis, és az Al Arabiya szponzorálta, akiknek köszönhetően a győztesek összesen 197 000 dollár összegű pénznyereményben részesültek. Az esemény szponzorai között volt még a JPMorgan, a Hisamitsu, az Activia, a L’Oréal, a GSK, a CALO, a Kudu, a Delta Sports, és az MDLBeast is.

*Forrás: AETOSWire

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Norah Almohaimeed
nalmohaimeed@apcoworldwide.com