Damien Leveillé Nizerolle mianowany na stanowisko dyrektora inwestycyjnego grupy AccorInvest

PARYŻ--()--AccorInvest, wiodący w Europie właściciel, inwestor i operator hoteli, ogłasza mianowanie Damiena Leveillé'a Nizerolle'a na stanowisko dyrektora inwestycyjnego. Damien dołącza do Komitetu Wykonawczego grupy w celu zapewnienia optymalnej realizacji celu AccorInvest dotyczącego zwiększenia wartości i rentowności portfela aktywów hotelowych grupy w Europie.

Wykorzystując plan transformacji zapoczątkowany w 2020 r., AccorInvest wypracowała solidne wyniki działalności operacyjnej w 2022 r. i odzyskała rentowność. W związku z tym grupa zdecydowała o przyspieszeniu realizacji opracowanego planu strategicznego, którego celem jest konsolidacja portfela najbardziej dochodowych aktywów w Europie w segmentach economy oraz midscale.

Damien Leveillé Nizerolle wzbogaci AccorInvest o obszerną wiedzę oraz doświadczenie w dziedzinie inwestycji i transakcji sprzedaży nieruchomości oraz przyczyni się do przygotowania firmy do realizacji przyszłych projektów rozwojowych.

– Jestem zaszczycony możliwością dołączenia do AccorInvest w celu wsparcia konsolidacji jej europejskiego przywództwa oraz wyjątkowej pozycji jako inwestora i operatora hoteli w segmentach economy i midscale. Jako członek Komitetu Wykonawczego i dyrektor inwestycyjny grupy, zamierzam wykorzystać całe swoje doświadczenie w dziedzinie zarządzania nieruchomościami w celu realizacji ambitnego planu konsolidacji portfela grupy oraz jej zobowiązań w zakresie ochrony środowiska, odpowiedzialności społecznej i ładu korporacyjnego – powiedział Damien Leveillé Nizerolle.

Przed dołączeniem do AccorInvest Damien zajmował stanowisko dyrektora inwestycyjnego grupy Unibail Rodamco-Westfield, gdzie zdobył solidne doświadczenie w zarządzaniu projektami prowadzonymi na skalę międzynarodową w dziedzinie nieruchomości.

Kierował transakcjami na bardzo dużą skalę, zarówno w zakresie nabywania, jak i sprzedaży nieruchomości, obejmującymi różne modele strukturyzacji, w tym podmioty typu joint venture.

Może poszczycić się przywództwem między innymi w zakresie transakcji nabycia Westfield, firmy notowanej na giełdzie w Sydney, Złotych Tarasów w Polsce, sprzedaży Comexposium we Francji, centrów handlowych takich jak Carré Sénart we Francji, Shopping City Sud w Austrii, Aupark na Słowacji, a także sprzedaży i nabycia spółek zajmujących się obrotem nieruchomościami w kilku europejskich krajach.

Damien rozpoczął karierę zawodową jako notariusz. W 2001 r. dołączył do Klépierre jako kierownik działu do spraw prawnych i rozwoju międzynarodowego. W 2007 r. objął stanowisko głównego radcy prawnego w Unibail-Rodamco, w której w 2014 r. został mianowany na stanowisko dyrektora inwestycyjnego grupy.

50-letni Damien jest absolwentem Ecole de Notariat de Rouen i posiada dyplom ukończenia studiów drugiego stopnia na kierunku finansów korporacyjnych w Sciences Po Paris. Ukończył również Institut des Hautes Études de Défense Nationale.

Thomas de Climens – thomasdeclimens@primatice.com / +33-6-78-12-97-95
Armand Rigaudy – armandrigaudy@primatice.com / +33-7-88-96-41-84