Szinkronban mozognak a Murata robot cheerleaderei - A legmodernebb, tökéletes stabilitást és szinkronizálást biztosító technológiák bemutatása

Murata Cheerleaders (Photo: Business Wire)

Tokió--()--A csúcstechnológiát képviselő elektronikus alkatrészek és megoldások egyik vezető nemzetközi szállítója, a Murata Manufacturing Co., Ltd., ma bemutatta legújabb innovációját, a Murata Cheerleadereket. Az aprócska robot pompomlányok csapata a legmodernebb érzékelő és kommunikációs, valamint fejlett csoportvezérlési technológiával készült, így tökéletesen stabil és hibátlanul szinkronizált mozgásra képesek.

Elődeikkel, a MURATA FIÚ névre keresztelt bicikliző robotfiúcskával és a MURATA LÁNY nevet viselő, egykerekű biciklit hajtó kislányrobottal ellentétben a Murata pompomrobotok nem kerekeket használnak a helyváltoztatáshoz, hanem egy labdán egyensúlyoznak, miközben előadják táncukat. A kis hajrálányok igen gyorsan tudnak mozogni bármilyen irányban, és három modern, fordított inga elv alapján működő giroszkópos érzékelőjüknek köszönhetően képesek a dőlésszögek érzékelésére. Hasonló giroérzékelők találhatók a legtöbb digitális fényképezőgépben, gépjármű-navigációs rendszerekben, és egy ideje már az autók megcsúszását kiküszöbölő elektronikus stabilitásszabályozó (electronic stability control [ESC]) rendszerekben is.

A Murata pompomrobotokban alkalmazott valós idejű helyzetfelmérő technológia rendkívül pontos helyváltoztatást tesz lehetővé. Mindegyik aprócska android négy infravörös szenzorral és öt ultrahangos mikrofonnal rendelkezik, amelyekkel még sötétben is képesek érzékelni a környezetükben lévő tárgyakat. A hang- és fényhullámok eltérő sebessége alapján beépített rendszerük akár 16 m2-es területen is meg tudja határozni a robotlány tereptárgyakhoz viszonyított helyzetét.

A Kiotói Egyetem Matsuno Laboratóriumának kutatóival együttműködve a Murata kifejlesztett egy csúcsmodern csoportvezérlő technológiát is, amely 10 robot mozgását képes olyan tökéletesen szinkronizálni, hogy azok még véletlenül sem ütköznek össze. Mindegyik robot helyzetéről egy vezeték nélküli kommunikációs rendszeren keresztül érkeznek az adatok, és egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett program ugyanezen a rendszeren keresztül irányítja a mozgásukat. Ez a technológia talán hamarosan felhasználható lesz a közlekedési és szállítási rendszerek biztonságának és hatékonyságának növelésére.

"A Murata cheerleaderekkel az volt a célunk, hogy érzékeltessük, hogyan tehetik jobbá életünket az elektronikai eszközök" - magyarázta Yuichi Kojima, rangidős elnökhelyettes, a Murata Technológiai és üzleti fejlesztési egységének igazgatóhelyettese. "Úgy hisszük, a szenzorok által gyűjtött adatok vezeték nélküli rendszeren való továbbítása alapvető infrastruktúrája lehet az emberek és tárgyak fejlett integrációjának a jövő okos társadalmaiban."

"A Murata pompomlányokat elektronikus technológiáink előnyeinek bemutatására szántuk" - fejtette ki Koichi Yoshikawa, a Vállalati kommunikációs egység rangidős vezetője, aki kulcsfontosságú szerepet játszott a Murata cheerleaderek, a MURATA FIÚ és a MURATA LÁNY kifejlesztésében. "Reméljük, hogy a Murata szurkolólányok felkeltik a fiatalok kísérletező kedvét, akik új felfedezéseikkel mosolyt varázsolnak majd az emberek arcára szerte a világon."

A Murata hajrálányok a Murata negyedik generációs androidjai az első, 1991-ben kifejlesztett MURATA FIÚ, a 2005-ben bemutatott második MURATA FIÚ, és a 2008-ban debütáló MURATA LÁNY után. A nagyközönség a Murata cheerleaderek előadását először a Tokióban 2014. október 7-e és 14-e közt megrendezésre kerülő CEATEC 2014 kiállításon élvezheti közvetlen közelről.

Ha szeretné látni a Murata Cheerleadereket tánc közben, kérjük, látogasson el a következő internetes címre: http://www.murata.co.jp/en/cheerleaders/

Amit a Murata-ról tudni kell

A Murata Manufacturing Co., Ltd. az egyik világelső cég a kerámia alapú, passzív elektronikus alkatrészek és megoldások, kommunikációs és áramellátó modulok gyártása és értékesítése terén. A 846 milliárd jen (?8,4 milliárd USA dollár) éves árbevétellel rendelkező Murata elkötelezett a modern elektronikus eszközök és csúcstechnológiát képviselő, többcélú, nagy denzitású modulok kifejlesztése mellett. A vállalat szerte a világon rendelkezik gyártóegységekkel és alkalmazottakkal. További információkért, kérjük, látogasson el a következő internetes címre: http://www.murata.com/.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Murata Manufacturing
Public Relations