JYVÄSKYLÄ, Suomi--(BUSINESS WIRE)--Kansainvälinen turveyhdistys (International Peat Society) on julkistanut vastuulliseen soiden hoitoon liittyvän strategian, jossa ensimmäistä kertaa määritellään järkevän käytön periaatteisiin pohjautuvat kosteikkojen ja soiden säilyttämistä, hoitoa ja ennallistamista koskevat tavoitteet ja toimintamuodot maailmanlaajuisesti.
Kansainvälisen turveyhdistyksen puheenjohtaja Donal Clarke: ”Strategiaa voidaan soveltaa kaikenlaisessa käytössä oleviin kaiken tyyppisiin soihin, mukaan lukien luonnontilaiset suot, ja se on suunnattu kaikille, jotka ovat vastuussa soiden hoidosta tai turpeen käytöstä tai ovat tekemisissä näiden kanssa.” Soiden hoidossa olisi otettava asianmukaisesti huomioon suoalueen tyyppi ja käyttö, ja tässä olisi samalla kunnioitettava kulttuurisia, ympäristöllisiä ja sosioekonomisia olosuhteita.
Strategian kokonaistavoitteena on parantaa vastuullista soiden hoitoa koskevia normeja ja lisätä suoalueiden hoitoon liittyvää tietämystä. Tärkeimpinä pyrkimyksinä on varmistaa, että säilyttämisen arvoiset suot tunnistetaan ja suojellaan, käytössä olevia soita hoidetaan vastuullisesti ja tarvittaessa ojitettuja soita saatetaan entiselleen.
Strategiassa on esitetty keskeiset tavoitteet ja erityiset toimintamuodot, jotka liittyvät biologiseen monimuotoisuuteen, vesialueisiin ja veden säännöstelyyn, ilmastoon ja ilmaston muutosprosesseihin, taloudellisiin toimiin, jälkikäyttöön, ennallistamiseen ja kunnostamiseen, inhimillisiin ja institutionaalisiin voimavaroihin ja tiedottamiseen sekä paikallisen väestön mukaan saattamiseen ja hyvään hallintotapaan.
Suot muodostavat maailmanlaajuisesti neljä miljoonaa neliökilometriä kattavan alueen 180 eri maassa, mikä on kolme prosenttia maapallon pinta-alasta. Suurin osa maapallon soista (3,4 miljoonaa km2) on vielä lähes luonnonvaraisessa tilassa, ja ne ovat luonnonvaraisten eläinten ja kasvien ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita luontotyyppejä ja monia hoidetaan luonnonsuojelualueina.
Soita käytetään maanviljelyyn (300 000 km2), metsätalouteen (150 000 km2), kasvualustan tuotantoon (2 000 km2) ja energiantuotantoon (2 000 km2) enimmäkseen pohjoisella pallonpuoliskolla. Noin 120 000 km2 soista on kuivatettu trooppisilla alueilla eri tarkoituksiin, eritoten öljypalmu- ja sellupuiden viljelmiä varten.
Strategia muotoiltiin kaksivuotisen kuulemismenettelyn aikana, johon osallistui laaja joukko kosteikkojen, turpeen ja soiden kanssa tekemisissä olevia sidosryhmiä. Sidosryhmiin kuului tiedeasiantuntijoita, viranomaisia, yksityisen sektorin yrityksiä ja yleishyödyllisiä ympäristöjärjestöjä.
Kansainvälinen turveyhdistys (International Peat Society (IPS)) on yleishyödyllinen ja voittoa tuottamaton järjestö, jonka jäsenistö koostuu tieteen, teollisuuden ja hallinnon edustajista. Se pyrkii saattamaan yhteen ihmisiä ja järjestöjä ja toimii siten kaikki näkökohdat huomioon ottavan turvetta ja soita koskevan tiedottamisen, tiedonvaihdon ja viestinnän edistäjänä. Kansainvälisellä turvejärjestöllä on 1450 jäsentä 36 eri maassa. Vastuulliseen soiden hoitoon liittyvä strategia on saatavissa osoitteesta www.peatsociety.org.
Suomessa strategiatyöhön osallistui Suoseura ry IPS:n kansalliskomiteana. Lisätietoja saa osoitteesta www.suoseura.fi.
Tämän ilmoituksen alkuperäiskielinen versio on tekstin ainoa virallinen versio. Käännös on tarjolla vain lukijan mukavuuden vuoksi, ja sitä tulee verrata alkuperäiskieliseen versioon, joka on ainoa oikeudellisesti todistusvoimainen teksti.